2016. szeptember 13., kedd

Bura alatt avagy a lámpafestés rejtelmei

A gyerekszoba még mindig nincs kész, de már tényleg csak pár apróság várat magára. Egy kis bútorfestés, néhány enteriőr...Addig is mutatok egy részletet, ami ránézésre nem nagy dolog, de rengeteg munkám van benne. 

A dédszüleim után örököltem egy lámpát. Igazából, a dédnagypapám adta nekem, mert tudta, hogy szeretem, ezért számomra nagy az eszmei értéke. A stílusát tekintve már annyira nem állta meg a helyét a házunkban, ezért gondoltam átfestem és tovább örökítem a kislányomnak.

Az első fázist elfelejtettem lefotózni, mert gyorsan nekiugrottam miközben aludt a gyermek és hát tudjuk, hogy amiről nincs kép az meg sem történt... Azért remélem elhiszitek nekem, hogy a lámpa lába bükk színű volt, a kis asztalkája pedig valami igen fura, műanyaghoz hasonló, de mégsem műanyag, préselt lapból volt és szintén bükk színű. 


A lábat és az asztalkáját Annie Sloan Pure White festékkel kentem le. Háromszor is át kellett rajta mennem míg azt a hatást kaptam, amit szerettem volna. Csiszolással csak egy nagyon picit antikoltam, végül Annie Sloan Clear Wax-al vékonyan átfutottam rajta és már kész is volt. 

Ezután jöhetett a búra festése. Gondoltam, hogy macerás lesz, de azt nem, hogy ennyire. 4 napig, szintén a gyermek alvásidejében, kis ecsettel haladtam rajta végig. A burát csak egyszer kentem le, jó vastagon. Ezért csiszolni sem kellett az antik hatáshoz. Mivel ezen a régi, nem túl nemes textilen nem egyenletesen terült a festék, azonnal úgy nézett ki, mint ami antik. Legalább ennyi időt nyertem vele.
Még sosem festettem textilt. Elég sok festék elment rá, csak úgy szívta magába a régi anyag a festéket. A festés után a waxolás sem volt egyszerű. Kétszer is átmentem rajta clear waxszal, és most már jónak látom. A festék Annie Sloan Antoinette. Ennek a festéknek a színe egy álom! Pontosan az a visszafogott, elegáns, franciás rózsaszín, amit akartam. Nagyon megszerettem, biztosan fogom még használni. 

A textilfestésről még annyit, hogy a burának a tapintása érdekes lett. Kicsit kemény, kicsit érdes a waxolás ellenére. Sok helyen láttam, hogy más kanapéhuzatot vagy székhuzatot fest át vele, én ezek után nem biztos, hogy neki mernék állni. A lámpaburát nem fogdossuk, nem baj, ha kicsit érdes, de egy ha egy kanapé ilyen lenne, nem szívesen ülnék rajta. 

Összességében nagyon meg vagyok elégedve a végeredménnyel, imádom ezt a lámpát, tökéletesen illik a kislányszobába. Íme a képek az elkészült lámpáról:









15 megjegyzés:

  1. Wow, nagyon ügyes vagy! A vezetéket nem kellett kicserélni, nem volt elöregedve? A.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Nem kellett szerencsére cserélni, hibátlanul működik. :)

      Törlés
    2. Ne haragudj, nem akarlak megijeszteni, segítő szándékkal javaslom, hogy majd inkább cseréljétek le, ha régebbi a lámpa. Egyik idős rokonomnál egy elöregedett lámpavezeték okozott tragédiát :(

      Törlés
    3. 30 éves a lámpa, de majd ön úgyis a villanyszerelő megkérdezem tőle.

      Törlés
    4. Akarom mondani "jön". :)
      Sokat nem volt használva amúgy a lámpa, a tiszta szobában állt.

      Törlés
  2. Nagyon szép. Nem akarsz lakberendező lenni? Tök jó ötleteid vannak!

    VálaszTörlés
  3. Szep lett es stilusban tenyleg illik a tobbihez. Irigylem az ilyen embereket akik regi lelakott dolgokat atfanrikalnak sajat izlesukre :) Jelentkezz surubben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Próbálok majd sűrűbben írni. Talán most már sikerül is, mert túl vagyunk a nehezén.

      Törlés
  4. Amugy most kislanyodrol nem is irsz vagy az mashol van? Kisse lemaradtam vagy osszezavarodtam... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy keveset lehet, de inkább már csak tematikus blogként használom ezt. :) Máshol nincs semmi. :)

      Törlés